Miesięczne archiwum: Grudzień 2013

Grzaniec – wspaniały napój na święta Bożego Narodzenia.

W zimowe wieczory nic tak nie rozgrzewa jak grzaniec z wina, piwa, miodu pitnego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych. Możemy w sklepach kupić gotowy zestaw przypraw korzennych lub samemu przygotować przyprawy do grzańca. Najlepsze do podawania grzańca są kubki ceramiczne. … Czytaj dalej

Zaszufladkowano do kategorii Miód w kuchni, Ogólna | Otagowano , , , , , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Miodula cytrynowa.

Gdy na dworze robi się już zimno, na świąteczne dni możemy przygotować zdrową nalewkę na miodzie i cytrynach czyli miodulę cytrynową. Przepis Potrzeba 5 do 6 dużych cytryn lub 7 do 8 mniejszych na jeden litr spirytusu. Dobrze je umyć, … Czytaj dalej

Zaszufladkowano do kategorii Miód w kuchni | Otagowano , , , , , | 1 komentarz

Pierniki na Boże Narodzenie.

Dzisiaj jest już pierwszy dzień grudnia. Pora zacząć zabrać się za pierniki na święta Bożego Narodzenia. Im wcześniej będą zrobione, tym lepiej bo zdążą zmięknąć na sam okres świąt. Od wielu lat korzystam z przepisu na pierniki zamieszczonego w książce … Czytaj dalej

Zaszufladkowano do kategorii Miód w kuchni | Otagowano , , , | 2 komentarze