Miodula cytrynowa.

c2
Gdy na dworze robi się już zimno, na świąteczne dni możemy przygotować zdrową nalewkę na miodzie i cytrynach czyli miodulę cytrynową.

Przepis
Potrzeba 5 do 6 dużych cytryn lub 7 do 8 mniejszych na jeden litr spirytusu. Dobrze je umyć, przekroić, dokładnie wybrać miąższ, do 3-litrowego słoja włożyć tylko skórki, następnie zalać 1 litrem spirytusu. Po 12 godzinach przecedzić znowu do dużego słoja. Następnie w 1 litrze gorącej wody rozpuścić dobre pół litra miodu (rzepakowy, wielokwiatowy lub lipowy) i uzupełnić przegotowaną wodą do 1,5 litra. Całą zawartość wlać do spirytusu z cytrynami. Zamieszać i zostawić co najmniej na jeden tydzień.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód w kuchni i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Miodula cytrynowa.

  1. gośka pisze:

    Kosztowałam mioduli w urodziny Piotra i moje i jest to zaiste wyśmienity smakowo i aromatyczny trunek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *