Grzaniec – wspaniały napój na święta Bożego Narodzenia.

W zimowe wieczory nic tak nie rozgrzewa jak grzaniec z wina, piwa, miodu pitnego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych. Możemy w sklepach kupić gotowy zestaw przypraw korzennych lub samemu przygotować przyprawy do grzańca.
Najlepsze do podawania grzańca są kubki ceramiczne.
kubekdo grzańca
Podstawowy przepis na grzańca zawiera niedrogie wino dosładzane miodem lub cukrem i przyprawy korzenne cynamon oraz goździki. Często pojawiają się też inne dodatki, jak wanilia, imbir, kardamon, skórka pomarańczy, gałka muszkatołowa i anyż. Możemy też robić grzańca na miodzie pitnym czy na piwie.

Poniżej podaję przepis na grzańca miodowego
Składniki: butelka 0,75 litra miodu pitnego trójniaka, 1 pomarańcza, kawałek kory cynamonu, 3 goździki, sok z malin – 1 łyżka.
Przygotowanie: Myjemy i osuszamy pomarańczę. Obieramy ją i część skórki trzemy. Podgrzewamy miód w rondlu, dodajemy skórkę z pomarańczy, cynamon i sok malinowy. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Nie może się zagotować.

przyprawy korzenne

Z połączenia miodu, wina i aromatycznych przypraw powstał niesamowity trunek czyli grzaniec. Miał on za zadanie rozgrzewać w chłodne wieczory, dezynfekować, leczyć najróżniejsze choroby, a nawet chronić przed demonami. Grzaniec można było spotkać w niemal całej Europie. Obecnie jest bardzo popularny w krajach skandynawskich, Niemczech, Austrii, Szwajcarii oraz w Polsce.

zamek w Malborku

Do naszego kraju dotarł prawdopodobnie z Krzyżakami . Do zamku w Malborku rycerze Zakonu sprowadzali duże ilości przypraw korzennych, które służyły nie tylko do produkcji pierników (pełniących rolę sucharów dla wojska), cukierków anyżkowych, ale także do doprawiania mszalnego wina.
Rodowód grzańca – już w czasach starożytnego Rzymu podawano korzenne wino podczas święta Słońca Niezwyciężonego 25 grudnia. Może dlatego w wielu krajach przetrwała ta tradycja i jest podawany na święta Bożego Narodzenia.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód w kuchni, Ogólna i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *