Chleb z miodem na zakwasie.

chleb z miodem

Nie ma to jak chleb domowy, świeży, pachnący i posmarowany miodem. Od kilku już lat pieczemy dla siebie pieczywo wg przepisów poniżej. Najczęściej pieczenie chleba odbywa się w okresie jesienno-zimowym. Wtedy w kuchni robi się  zawsze cieplej i rozchodzi się przyjemny aromat. Na święta zawsze musi być domowy chlebek.

Przepis I
Do zakwasu dodać 1 szklankę wody i 1 szklankę mąki żytniej – wymieszać i pozostawić na noc.
Rano dodać :
1 kg mąki pszennej typ 650, 4 płaskie łyżeczki soli, 3 szklanki letniej (ciepłej) wody, 1/3 drożdży rozpuszczonych w 1/2 szklanki letniej wody, 1/4 szklanki otrąb, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki pszenicy, żyta.
Wymieszać dokładnie i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć garść ciasta do słoika i włożyć do lodówki (może stać 10 dni – zakwas). Resztę podzielić na 2 części i włożyć do 2 foremek. Posmarować chleb żółtkiem rozbełtanym z wodą. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, można posypać makiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić chleby i piec około 1 godziny. Po upieczeniu chleby posmarować wodą.

Przepis II
Można zrobić też chleb mniej ziarnisty wg tego przepisu:
1 kg mąki pszennej typ 650, 4 płaskie łyżeczki soli, 3 szklanki letniej (ciepłej) wody, 1/3 drożdży rozpuszczonych w 1/2 szklanki letniej wody, 1/4 szklanki otrąb pszennych,  1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki mąki żytniej razowej, 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 łyżki stołowe miodu. Po wyrobieniu ciasta i włożeniu do korytek można posypać ziarnami sezamu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Miód w kuchni i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.