Miody

Miód rzepakowy Krystalizuje bardzo szybko w ciągu kilku dni po odebraniu go pszczołom i ma potem kolor biały z odcieniem szarym lub żółtym.. Powodem szybkiego krystalizowania miodu rzepakowego jest obecność w miodzie bardzo dużej ilości glukozy.    Z tego względu polecany jest dla osób cierpiących na choroby sercowe, glukoza zawarta w tym miodzie jest najlepszą odżywką dla mięśni sercowych. Miód rzepakowy stosuje się do leczenia trzustki, w tym cukrzycy, układu pokarmowego, wątroby i nerek. Podaje się go osobom wymagającym nagłego wzmocnienia. Jest on w tym przypadku bardziej skuteczny od zastrzyku z glukozy. Miody rzepakowe zalicza się do miodów o najdelikatniejszych walorach dietetycznych. Może być stosowany – wręcz zaleca się go osobom ze schorzeniami jamy ustnej, żołądka i dwunastnicy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miód wielokwiatowy. Pochodzi z kwiatów letnich pól, łąk, lasów i ogrodów. Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Jest również stosowany w zapobieganiu i leczeniu grypy, chorób przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miód akacjowy. Jest jasny i przezroczysty. W swoim składzie zawiera dużo fruktozy i dlatego bardzo wolno krystalizuje, nawet po roku. Po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasnosłomkowy. Miód akacjowy wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie. Zalecany przy schorzeniach nerek, nadkwasocie żołądka oraz zaburzeniach układu pokarmowego.

Miód lipowy. Bardzo popularny, smaczny i ceniony przez konsumentów miód o dużym aromacie, woń przypomina zapach kwiatów lipy. Płynny ma kolor jasno-bursztynowy lub zielonkawo-żółty, skrystalizowany ma barwę białożółtą lub złocisto-żółtą. W smaku ostry, lekko gorzkawy. Miód lipowy polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu. Ma silne działanie wykrztuśne. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi i działa uspokajajaco.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miód spadziowy. To kolejny wspaniały „antybiotyk” obok miodu lipowego. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie. Zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe, zwiększa odporność organizmu. Szczególnie polecany przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Miód gryczany. Po odwirowaniu z plastów ma kolor ciemno-brunatny, później krystalizując staje się brązowy. Posiada bardzo silny aromat, ostry smak. Podnosi walory smakowe wypiekanych pierników i jest najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Zalecany przy chorobach serca, układu krążenia (miażdżyca), przy osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego magnezu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miód wrzosowy. Bardzo cenny i poszukiwany przez klientów miód o silnym aromacie (jakby lasem zapachniało). Ma barwę od bursztynowej do ciemnobrunatnej. Jego charakterystyczną cechą jest naturalna galaretowata konsystencja, która zanika po krystalizacji. Polecany w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunce.

Miód ogórecznikowy. Zalecany jest osobom narażonym na silny stres i wykonującym prace wymagającą dużego wysiłku umysłowego. Specjaliści zalecają pomocniczo miód z ogórecznika osobom cierpiącym na wszelkie alergie, bezsenność i przy kłopotach z wydolnością nerek i wątroby. Ze względu na łagodny smak jest on szczególnie ceniony przez dzieci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co wiemy o miodzie.  Skąd się bierze miód? To chyba wie każdy, nawet najmniejsze dziecko. Wiadomo, że miód jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru lub spadzi są pobierane przez pszczoły, następnie przerabiane w ulu i wzbogacane między innymi w enzymy wytwarzane przez pszczoły. W plastrach pszczelich miód jest składowany, odparowywany i dojrzewa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miody możemy podzielić na 3 rodzaje: miody nektarowe, powstałe z nektarów kwiatów (np. rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy), miody spadziowe, których źródłem jest spadź, czyli inaczej rosa miodowa – słodka ciecz występującą głównie latem na liściach, igłach, zielonych pędach i gałązkach, a będącą odchodami mszyc, czerwców lub miodówek i innych owadów ssących żywiących się sokami roślinnymi. Spadź jest zbierana przez pszczoły. Są jeszcze miody nektarowo-spadziowe, które powstały z dwóch pożytków: nektarowego i spadziowego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Każdy dobry miód pszczeli wcześniej czy później krystalizuje. Najszybciej krystalizują miody wiosenne, zawierające zwiększoną zawartość glukozy (np. miód rzepakowy) już kilkanaście dni po miodobraniu. Długo krystalizują miody o zwiększonej ilości fruktozy (np. miód akacjowy). Miód płynny nosi nazwę patoki, a skrystalizowany nazywamy krupcem. Miód w stanie stałym można doprowadzić z powrotem do płynności bez utraty jego cennych właściwości, wolno podgrzewając go do temp. 42 stopni C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miód w postaci naturalnego plastra smakuje najlepiej.

Jak spożywać miód?  Ze względów profilaktycznych zaleca się wypicie codziennie 1 łyżeczki miodu rozpuszczonej w szklance letniej wody na godzinę przed posiłkiem (chodzi o to, aby związki biologicznie czynne, enzymy mogły się uaktywnić) nawet 3 razy dziennie. Można również miodem smarować pieczywo i na śniadanie taki zastrzyk energii zawartej w cukrach miodu jest jak najbardziej wskazany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *