Propolis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kit pszczeli jako naturalny lek.  

W ludowym lecznictwie był stosowany od bardzo dawna. Uważano, że jest środkiem uśmierzającym bóle. Okazało się, że posiada silne właściwości znieczulające. Przeprowadzone badania wykazały, że oczyszczony kit pszczeli jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym  w schorzeniach skóry oraz działa regenerująco na nabłonek. Sporządzone z propolisu maści są bardzo skuteczne w leczeniu oparzeń, odmrożeń , odleżyn, grzybicy, łuszczycy i wyprysków. W postaci emulsji propolis służy leczeniu przewlekłych zapaleń gardła oraz chronicznych schorzeń przewodu pokarmowego. Stosowanie propolisu jako leku powinno być konsultowane z lekarzem.

Przepis na nalewkę z propolisu:

Najwyższą aktywność biologiczną wykazują roztwory propolisu w 70 % alkoholu etylowym. Dlatego należy zmieszać 350 ml spirytusu i 150 ml wody. Do butelki lub słoika 0,9 l dodaje się 50 g czystego surowca propolisowego i zalewa się przygotowanym 70 % roztworem alkoholu etylowego. Nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2-3 tygodni i codziennie mieszać przez przechylanie słoika. Następnie odstały płyn ściąga się znad osadu i przelewa do butelki z ciemnego szkła.

Stosowanie nalewki propolisowej:

1. Przy anginie, katarze i zapaleniu gardła oraz przeziębieniach i profilaktycznie w okresie zagrożenia tymi chorobami :

– rozpuścić 40 kropli nalewki propolisowej w 200 ml ciepłej wody, popijać i przepłukiwać gardło kilkakrotnie w ciągu dnia

2. Przy bólach żołądka – 100 ml ciepłej wody z dodatkiem 50 kropli nalewki propolisowej.

3. Przy owrzodzeniach żołądka i jelit – 100 ml ciepłego mleka  i 40 kropel nalewki , pić na czczo.

4. Przy objawach grzybicy skóry zaleca się kilkakrotne przecieranie roztworem propolisu.

5. Przy uszkodzeniach skóry, w przypadku oparzeń pierwszego stopnia oraz przy trudno gojących się ranach i odleżynach wskazane kilkakrotne smarowanie nalewką propolisową.

Maść propolisowa

30 g (około 3 łyżeczki) sproszkowanego propolisu

30 g (2 łyżeczki) wazeliny aptecznej

30 g (2 łyżeczki) czystej lanoliny

30 g (2 łyżeczki) ogrzanego łoju bydlęcego

15 g (1 łyżeczka) terpentyny weneckiej (modrzewiowej)

10 kropli olejku z igliwia i gałązek sosny górskiej (Pinus montana)

/źródło : Produkty pszczele i przetwory miodowe – M. Wojtacki/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *