Miód jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi.
Wyróżnia się miody nektarowe - powstałe z nektarów kwiatów (np. rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy), miody spadziowe, których źródłem jest spadź, czyli słodka ciecz występującą głównie latem na liściach, igłach, zielonych pędach roślinorazmiody nektarowo-spadziowe, powstałe z dwóch pożytków: nektarowego i spadziowego.
Każdy dobry miód pszczeli wcześniej czy później krystalizuje. Najszybciej krystalizują miody wiosenne, zawierające zwiększoną zawartość glukozy (np. miód rzepakowy) już kilkanaście dni po miodobraniu. Długo krystalizują miody o zwiększonej ilości fruktozy (np. miód akacjowy). Miód płynny nosi nazwę patoki, a skrystalizowany nazywamy krupcem. Miód w stanie stałym można doprowadzić z powrotem do płynności bez utraty jego cennych właściwości, wolno podgrzewając go do temp. 42 stopni C.
Jak spożywać miód? Ze względów profilaktycznych zaleca się wypicie codziennie 1 łyżeczki miodu rozpuszczonej w szklance letniej wody na godzinę przed posiłkiem (chodzi o to, aby związki biologicznie czynne, enzymy mogły się uaktywnić) nawet 3 razy dziennie. Można również miodem smarować pieczywo i na śniadanie taki zastrzyk energii zawartej w cukrach miodu jest jak najbardziej wskazany.