Strona główna » MIÓD

MIÓD

Miód jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. 
Wyróżnia się miody nektarowe - powstałe z nektarów kwiatów (np. rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy), miody spadziowe, których źródłem jest spadź, czyli słodka ciecz występującą głównie latem na liściach, igłach, zielonych pędach roślin oraz miody nektarowo-spadziowe, powstałe z dwóch pożytków: nektarowego i spadziowego.

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje
Miód wielokwiatowy 700 g
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód wielokwiatowy 1,1 kg
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód gryczany 700 g
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód gryczany 1,1 kg
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód lipowy 700 g
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód lipowy 1,1 kg
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód faceliowy 700 g
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód faceliowy 1,1 kg
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód akacjowy 700 g
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód akacjowy 950 g
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód rzepakowy kremowany 1,1 kg
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód rzepakowy kremowany 1,1 kg x 6
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód rzepakowy kremowany 700 g
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód rzepakowy 1,1 kg x 6
dodaj do porównania
dodaj do schowka
Miód rzepakowy 700 g
dodaj do porównania
dodaj do schowka

Każdy dobry miód pszczeli wcześniej czy później krystalizuje. Najszybciej krystalizują miody wiosenne, zawierające zwiększoną zawartość glukozy (np. miód rzepakowy) już kilkanaście dni po miodobraniu. Długo krystalizują miody o zwiększonej ilości fruktozy (np. miód akacjowy). Miód płynny nosi nazwę patoki, a skrystalizowany nazywamy krupcem. Miód w stanie stałym można doprowadzić z powrotem do płynności bez utraty jego cennych właściwości, wolno podgrzewając go do temp. 42 stopni C.

Jak spożywać miód?  Ze względów profilaktycznych zaleca się wypicie codziennie 1 łyżeczki miodu rozpuszczonej w szklance letniej wody na godzinę przed posiłkiem (chodzi o to, aby związki biologicznie czynne, enzymy mogły się uaktywnić) nawet 3 razy dziennie. Można również miodem smarować pieczywo i na śniadanie taki zastrzyk energii zawartej w cukrach miodu jest jak najbardziej wskazany.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu