SKŁAD CHEMICZNY
Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły w postaci tzw. obnóży pyłkowych. Jest dla pszczół niezbędnym pokarmem białkowym. Bez zapasów pierzgi (pyłek przechowywany w komórkach plastrów) niemożliwy jest normalny rozwój rodziny pszczelej – niezbędny jest bowiem dla larw i młodych robotnic.
Oprócz białek pyłek kwiatowy zawiera tłuszcze, węglowodany, witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D oraz rozpuszczalne w wodzie B1, B2,B6, C, kwas pantotenowy, nikotynowy, foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol oraz składniki mineralne.
Wśród biopierwiastków występują makroelementy (wapń, fosfor, magnez, sód i potas) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen) W skład związków azotowych wchodzą liczne aminokwasy (histydyna, cystyna, tryptofan, metionina, walina, leucyna).
Badania nad jego właściwościami dowiodły, że może mieć zastosowanie w dietetyce ludzi jako bogate źródło witamin i łatwo strawnego białka.Zawiera też pewne substancje biologicznie czynne.
WŁAŚCIWOŚCI BIOLOGICZNE I LECZNICZE PYŁKU KWIATOWEGO.
Pyłek kwiatowy odznacza się wysoką wartością odżywczą. Działa skutecznie w chorobie nadciśnieniowej i w stanach pozawałowych. Reguluje czynności jelit przy biegunce, pobudza apetyt, normuje procesy trawienne. Stosowany też w niektórych schorzeniach układu nerwowego oraz cukrzycy. Zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia sprawność umysłową , co wiąże się z lepszym ukrwieniem mózgu. Pyłek kwiatowy obniża w surowicy krwi zawartość lipidów całkowitych, triglicerydów, cholesterolu całkowitego, wpływa na zahamowanie zmian miażdżycowych. Pyłek kwiatowy polecany jest w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych wątroby. Pyłek kwiatowy z dobrym skutkiem stosuje się w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. W wyniku terapii stwierdza się wzrost hemoglobiny, liczby czerwonych krwinek i poziomu żelaza. Pyłek kwiatowy działa skutecznie w chorobie wrzodowej dwunastnicy.
Wskazane jest też podawanie pyłku kwiatowego w okresie rekonwalescencji, po operacjach chirurgicznych, u osób wykonujących ciężką pracę fizyczną i umysłową. Stwierdzono także korzystny wpływ pyłku w cukrzycy oraz jako środka zabezpieczającego przed grypą. Pyłek kwiatowy przyjmowany systematycznie pozwalał na szybsze wyleczenie chorych z zakażeniami górnych dróg oddechowych. Korzystne działanie pyłku kwiatowego w stanach zapalnych gruczołu krokowego. Ponadto pyłek kwiatowy usprawnia opróżnianie pęcherza moczowego. Pyłek kwiatowy stosowany jest wspomagająco w leczeniu depresji i apatii Działanie poprawiające wzrok – pyłek poprawia ostrość widzenia (skutek dużej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów)
SPOSOBY PODAWANIA PYŁKU I DAWKOWANIE
Leczniczo stosuje się u dorosłych 20-40 g pyłku kwiatowego dziennie. Jeśli przyjąć, że łyżeczka od herbaty odpowiada 7,5 g pyłku, to dawka dzienna wynosi 3-5 łyżeczek tego produktu dla osób dorosłych i 1-2 łyżeczki dla dzieci. Pyłek kwiatowy przyjmuje się zazwyczaj 3 razy dziennie przed jedzeniem. Czas leczenia wynosi 1-3 miesiące, przy czym leczenie można powtarzać 2-4 razy w ciągu roku. Najlepiej przeprowadzić kurację na przełomie zimy i wiosny oraz lata i jesieni. Na ogół łącznie z innymi środkami leczniczymi, a także w schorzeniach przewlekłych, stosuje się mniejsze dawki pyłku.
W celu zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłku rozdrabnia się przez zmielenie lub poddaje działaniu ciepłej wody. W środowisku wodnym ziarna pyłku pęcznieją i po 2-3 godzinach pękają uwalniając swoją zawartość. Często tak przygotowany pyłek nosi nazwę enzymatycznego. Do tego celu stosuje się także mleko, soki owocowe i warzywne. Pyłek kwiatowy (zmielony) można mieszać z różnymi produktami spożywczymi w proporcji od 1:1 do 1:4. Przyjmuje się go wówczas w ilości 1 łyżki stołowej 3 razy dziennie.
Uwaga : pyłek kwiatowy nierozdrobniony, dokładnie żuty przed połknięciem, jest wykorzystywany przez organizm tylko w około 10-15%. Po rozdrobnieniu mechanicznym lub napęcznieniu i pęknięciu ziarn, dostępność składników biologicznych pyłku wzrasta od 60 do 80%.
Zapobiegawczo stosuje się 10-15 g pyłku dziennie. W ramach normalnej diety poleca się przyjmowanie 5-10 g pyłku dziennie.
Przepisy z pyłkiem :